ŞAFİİ el-UMM

TAHARE

 

GUSLÜ GEREKTİREN VE GEREKTİRMEYEN HALLER

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Allah (c.c) şöyle buyurdu: "Ey iman edenler! Sarhoşken ne söylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu müstesna- cünüpken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya yolculukta bulunursanız veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince ya da eşlerinizle cinsel ilişkide bulunup su da bulamazsanız o zaman temiz bir toprağa yönelip (niyet ederek onunla) yüzlerinizi ve ellerinizi meshedin. Şüphesiz Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır." (Nisa, 4/43)

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Allah (c.c) cünüp olan kimseye guslü vacip/farz kılmıştır.

Arap dilinde cünüplük, cinsel ilişkidir. Bu ilişki neticesinde meni gelmemiş olsa da gusül gerekir, meninin gelip gelmemesi farketmez. Cinsel ilişkide zina haddinde de bu böyledir, yani zina edenden meninin gelmesi şart değildir. Mehirde de aynıdır (cinsel ilişkide bulunursa meni gelmezse de mehir ödenir). Ve bunların dışında kalan hususlarda da aynıdır. Her kim adı geçtiği şekliyle cünüplük sözüne muhatap ise, bu kişi cinsi münasebetinden dolayı -şehevi arzusu olmasa da- cenabet olmuştur.

Rebi' şöyle dedi: Kastedilen kişi, menisini akıtmak istememiş olsa da ...

Sünnetin delaletiyle de cünüplük şöyledir: Erkeğin, cinselorganının sünnetli yerini, kadının cinselorganının içine girdirecek kadar kadına yaklaşmasıdır. Yahut cinsel bir birleşme olmadan da (atılan su) meninin akmasıyla cünüplük hasıl olur. Bu hallerde cünüplük vaki olur.

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize İbn Uyeyne, Ali b.

Zeyd b. Cüd'an'dan, o da Said b. Museyyib'den şöyle nakletti: Ebu Musa Eş'ari, iki cinselorganın buluşması hakkında Hz. Aişe'ye sordu. Hz. Aişe r.a şöyle buyurdu: Resulullah s.a.v şöyle buyurdu: "Erkeğin cinselorganı kadının cinsel organıyla birbirine girerse yahut birbirlerine temas ederlerse (belli bir kısmı girerse) gusül vacip olur. " Tahric: Marife, Taharet 1/259 -260; Müslim, hayz 1/271 no: 88/349; Buhari, Gusül1/111 no: 291; Müslim, Aynı yer 1/271 no 87/348; Tirmizi, Taharet 1/182 no: 109

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize Malik, Hişam b. Urve'den; o, babasından; o, Zeynep binti Ebi Seleme'den, o da Ümmü Seleme'nin şöyle dediğini nakletti: Ümmü Süleym (Ebu Talha'nınhanımı), Resulullah (s.a.v)'e bir kadının gelerek şöyle sorduğunu nakletti: "Ya Resulallah! Allah haktan utanmaz. İhtilam olan bir kadına gusül yapmak gerekir mi?"

"Evet, eğer meni gelirse gerekir. " buyurdu. Tahric: Buhari, GUsül 1 /109 no: 282; Müslim, 1/251 no: 32/313; Taberi, 1/51- 52 no: 85

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kimden, zevk alarak yahut zevk almayarak meni gelirse gusül yapması gerekir. Cinsi münasebette bulunan ve kendisinden meni gelen kişi, bu sebepten dolayı gusül yaptıktan sonra tekrar kendisinden meni gelirse guslü iade etmesi gerekir.

Meninin idrar yapmadan yahut yaptıktan sonra gelmesi arasında fark yoktur. Meninin gelmesiyle gusül yapmak yükümlülük haline geldiğinden, meninin idrardan önce yahut sonra gelmesi arasında fark yoktur.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Meni sıçrayarak/fışkırarak (süratle) çıkıp kendisinden çocuk meydana gelebilen sudur. Kokusu da yeni tomurcuklanmış hurma kokusuna benzer.

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Eğer bir kimseden meni çıkarken -bir illete bağlı olarak yahut başka bir şeyin kendisine karışmasından dolayı- değişse bile bilinen meni çıkmışsa gusül gerekli olur.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kişi zevk alarak yahut zevk almadan cinselorganını kadının fercine hareket ettirerek yahut arzusuz bir şekilde ya da kadın, erkeğin cinselorganını erkeğin bilgisi dahilinde yahut erkek uykudayken haberi olmadan cinsel organına geçirirse, her ikisine gusül gerekir. Erkeğin, kadına ön yahut arkasından cinsi temasla cinsel organının sünnet kısmını geçirecek kadar yaklaşması yahut hayvan ile bu tarz bir fiile girmesi halinde -eşine helal yoldan yaklaşan hariç- Allah'a karşı işlediği günahla beraber gusül de gerekir. Kişinin, eşiyle arkadan (dübür) cinsi temasta bulunması günahtır/haramdır.

Kişi, cinselorganını ölü olan eşine yahut kana yahut içkinin içine yahut cansız herhangi bir nesneye geçirse/sokarsa -bu geçirdiği yerler haram olup olmaması arasında fark olmadan- kendisinden meni gelmeden gusül yapması gerekmez.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Meninin gelmesi için eliyle cinsel organıyla oynamasına rağmen meninin gelmemesi halinde gusül gerekmez. çünkü el, kadının cinselorganı gibi değildir. Abdestli olan kişinin cinsel organına temas eden bir necaseti yıkaması halinde abdesti bozulmaz. Ama cinselorganını yıkarken eliyle ona temas etmesi

 

halinde temastan dolayı abdesti bozulur. Cinsel organını yıkarken elinin cinsel organına temasını engelleyecek bez, kumaş parçası gibi bir nesne varsa tahaı'et, abdest bozulmadan sağlanmış olur.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kişinin cinsel temasta bulunmadan ve meniyi akıtmadan eşinden istifade etmesi halinde gusül gerektirmez. zekerinlerkeklik organının, ferc'e veya dübür'e girmesi halinde gusül gerekir. zekerinl erkeklik organının, ferc ve dübür dışında, ağza yahut vücudun herhangi bir yerine men i akmadan girmesi halinde gusül gerekmez,

Yalnız cinsi temastan dolayı abdest bozulur. Ferc'e ve dübür'e zeker girmeden yapılan temastan dolayı kadında boşalma söz konusu olursa kadına gusül gerekir. Erkek hangi davranış dolayısıyla boşalmış olursa olsun gusül gerekir. Yani boşalmalorgazm şekline bakılmadan erkek olsun kadın olsun kim boşalırsa / orgazm olursa ona gusül gerekir.

İmaın Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kişi boşalıp boşalmadığı hususunda şüpheye düşerse, boşaldığına dair kesin kanaat getirinceye kadar gusül ona vacip değildir. Ama gusül etmesi ihtiyattandır.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kişi elbisesi üzerinde ihtilam yahut başka bir yolla geldiğini hatırlaınadığı meni görmesi halinde, müstehab gördüğüm; yıkanması ve bu meninin vuku bulduğuna kanaat getirdiği ihtilam zaınanına kadar geriye dönük naınazlarını iade etmesidir. Yahut uyuyup uykusunda ihtilama benzer bir şeyler gördüğü uykuya kadarki zaman içinde kıldığı namazlarını iade etmesidir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Kişi rüyada bu kabilden bir şey görmesine rağmen ne zaınan meniyi akıtlığını tam tesbit edemiyorsa, eğer üzerine meninin bulunduğu elbiseyi kendisinden başka bir şahıs giymiyorsa, bu durumda ihtilamın kendisinden meydana geldiğine dair delil teşkil eder. İhtilaının kendisinden olduğuna dair bir katiyet üzere olunca gusül üzerine vacip olur. Uykudan, gusül gerektiren bir hadesle uyanan kişi, bunu namaz kıldıktan sonra fark ederse gusül etmeden kılmış olduğu namazı iade eder. İhtilam olmuş kişi, uyandıktan sonra namaz kılmamışsa gelecek için gusül eder.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize, Malik b. Enes, Hişam b. Urve'den; o, babasından; o da Zübeyd b. Salt'ın şöyle dediğini nakletti: Ömer b. Hattab (r.a) ile beraber (Cerf/--9.r.Jı)93(*) denilen yerde kalmıştık. Bakıp ihtilam olduğunu görmeden önce namazını gusletmeden kıldığını fark edince şöyle dedi: "Allah'a yemin olsun ki, farkına varmadan sık sık ihtilam olduğumu ve gusletmeden öncede namaz kıldığımı görmekteyim." Dedi ki: Kalktı ve gusül etti. Elbisesinde gördüğü meninin bulunduğu yerleri yıkadı. Elbisesinde meninin görünmediği yerlerin üzerine de su serpti. Ezan okudu, kamet getirdi ve kuşluk vaktinde temkin için namazını kıldı. Tahric: Taberi, Taharet 1/49 no: 90

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize Malik, Yahya b. Said'den; o, Süleyman b. Yesar'dan, o da Ömer b. el-Hattab'tan; yine95 Malik, Hişam b. Urve'den; o, Yahya b. Abdurrahman b. Hatib'in Ömer b. el-Hattab ile beraber umre yaptığını ve buna benzer bir rivayet naklettiğini söyledi. Tahric: Taberi, Taharet 1/50

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Cünüplük dışındaki hallerde guslün vacip/farz olduğu hususunda herhangi bir bilgi yoktur. Cünüplükten çıkmak için yapılması gereken gusül yapılmadan kılınan namaz, kabulolunan bir namaz değildir. Önemine binaen, vacip/farz olan gusülden sonra gelen gusüller şunlardır:

- Ölüyü yıkayan kişinin gusül yapması. Hiçbir suretle bu guslün terkini hoş karşılamam. Ölüyü elleyenin abdest almayı terk etmesini de hoş karşılamam.

 

Medine-yi Münevvere topraklarına ait bir yer olup Medinelilerle beraber Hz. Ömer'in de tarlasının bulunduğu bir yerdir. Medine'nin Şam tarafında üç mil mesafededir. Mu'cemu'/-Bu/don. (Mütercim)

- Cuma namazı için gusül almak. Kişinin cünüplükten dolayı gusül yapmanın dışındaki gusülleri terk etmesi halinde namazını kıldıktan Sonra tekrar gusül yapıp namazlarını iade etmesi gerekir şeklinde bir şey söy leyemeyiz.

- Ölüyü yıkayanın yıkanması gerekir dememize engelolan sebep, hadisin senedinde bir kişi var ki, ben onun naklettiği hadisin günümüze kadar beni ikna edecek şekilde ulaştığına kanaat getirmiyorum. Eğer beni bununla ilgili ikna edecek birini bulursam, o zaman ölüyü elleyenin abdest almasının vacip/farz olduğunu söylerim. çünkü bunların ikisi (ölüyü yıkayan ve elleyen) böyle şüpheli bir hadisle gelmiştir.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bizdeki delillere göre cuma namazı için gusül yapmak, muhayyerliğe bağlı olarak yapılan gusüldür.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize Malik, İbn Şihab'dan; o, Salim'den, o da babasının şöyle dediğini nakletti: Resulullah (s.a.v)'in ashabından biri, Hz. Ömer hutbe verirken mescide girdi. Hz. Ömer, "Şu an bulunduğumuz vakit hangi vakit?" dedi. [Nerede kaldığını sormak istemiştir. ]

 

Dedi ki: "Ey müminlerin emiri! Henüz çarşıdan yeni ayrılmıştım ki çağrıyı (ezanı) duydum. Ancak abdest alıp gelebildim." Ömer şöyle dedi: "Geç geldiğin yetmiyormuş gibi bir de sadece abdest alıp gelmişsin. Sen Resulullah (s.a.v)'in guslü emrettiğini bilmiyor musun?" Tahric: Buhari, Cuma 1/280- 281 no: 878; Taberi, Cuma 1/101- 102 no: 3; Müslim, Cuma 2/580 no: 3/845

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize sikaraviler Muammer, İbn Şihab'dan; o, Salim b. Abdullah'tan; o, babasından, babası da bir önceki rivayetin aynısını Ömer b. Hattab'tan nakletmiştir. Ve mescide giren kişinin, Osman b. Affan olduğunu söylemiştir. Tahric: Tirmizi, Cuma 2/366; Marife, 1/355- 356

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Müşrik bir kişinin, İslam'a girdiğinde gusletmesini ve saçını tıraş etmesini hoş görürüm. Eğer bunları yapmazsa, kendisinde cünüplük hali de yoksa abdest alıp namaz kılması kafi gelir.

 

 

SÜNNET GUSÜLLER

1- Cuma günü gusül etmek

2- Bayramlarda bayram namazı için yapılan gusül 3- Güneş ve ay tutulması için gusül almak

4- Yağmur duası için alınan gusül.

5- Ölü yıkayan kimsenin gusül alması.

6- Hac ile alakalı gusüller

 

a- İhram giyerken

b- Mekke'ye girerken

c- Arafafta vakfede

d- Müzdelife'de

e- Şeytan taşlamada

f- Tavafta

g- Sa'y'da

h- Medine'ye girişte.

 

7- Kafirin, Müslüman olunca alacağı gusül

8- Delinin düzelince alacağı gusül

9- Baygının ayılınca alacağı gusül (Bkz. ibn Şuca, 8-9) Guslü gerektiren haller altıdır.

 

Üçünde kadın ve erkek müşterektir.

 

1- Kadın-erkek arasında cinsel ilişki

2- Meninin gelmesi

3- Ölüm.

 

Üçü de kadına hastır:

 

1- Hayız

2- Nifas

3- Kadının doğum yapmasıdır. (Bkz. ibn Şuca Şerhi. s. 8)]

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bazıları tarafından şöyle denilir: Cinnet geçirdiği halde boşalmayan az kişi olur. Eğer bu doğruysa cinnet geçiren kişi boşaldığından dolayı gusleder. Bu durumla alakalı olarak şüpheye düşen kişinin, ihtiyat babından gusül etmesini müstehab sayarım. Kesin bir kanaat üzere olmayana da guslü vacip saymam.

 

Sonraki için tıkla:

 

kENDİSİNDEN MEZİ GELENİN DURUMU